måndag 25 oktober 2010

RIP Gregory Isaacs

Gregory Isaacs dog i morse i London 59 år gammal.

söndag 24 oktober 2010

TV Tipset:Kunskapskanalen Tisdag 23:00/I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale

Skådespelarens John Cazales namn är inget folk har lagt på minnet.Cazale var bara med i fem filmer, men vilka fem. Gudfadern, Avlyssningen,Gudfadern 2,En Satans Eftermiddag och Deer Hunter. Titeln på denna amerikanska dokumentär är tagen från Gudfadern och är vad Michael(Al Pacino) viskar i örat på John Cazales karaktär Fredo. själv minns jag kanske bäst scenen från Deer Hunter: Grabbarna skall upp i bergen och Cazales karaktär (iklädd smoking) får nej när han vill låna ett par extrastövlar av Robert de Niro. En mycket amerikansk dokumentär på gott och ont, men en trevlig promenad i filmhistorien.Kräftan tog Cazale innan Deer Hunter haft premiär.

onsdag 20 oktober 2010

”skinka helmuskel”, ”skinkbitar” eller ”skinka mald”.

Charkuterier i allmänhet och svenska i synnerhet har länge varit "-Fråga inte vad som är i dom, för det vill du inte veta". Jag är lite allmänt skeptisk mot så kallad självreglering. Förmodligen för att jag arbetar i en bransch som kapitalt misslyckats med detta(bank) men Kött- och charkföretagen, KCF(representerar 90% av svenska producenter)inför på eget initiativ ny märkning på skinka från första november. Det kommer att göra det mycket lättare att hitta "skinka mald" istället för ”skinka helmuskel”när du letar efter något som faktiskt passar på en smörgås och inte hänger ner över kanterna.
Jag har nu lärt mig två nya mycket beskrivande svenska ord den här veckan. Dels "Skinka helmuskel" som närmast får mig att tänka på statliga utredningar och femårsplaner. Sen läste jag en krönika av Herman Lindqvist i AB där han talade om "Dubbelt Hor" vilket är den ålderdomliga(tom.1937) svenska juridiska termen för sex mellan mellan två gifta som inte är gifta med varandra. Sug på dom orden ett tag, om du lyckas få ihop dom i en vettig mening så har du min beundran.

söndag 17 oktober 2010

Tempo - Anthony Red Rose (Firehouse 1985)

"Sleng Teng" hade precis kommit ur från Jammys och allt skulle plötsligt vara "digital". King Tubbys svar blev "Tempo", en i mitt tycke överlägsen rytm som inte är bara den bästa tidiga digitalrytmen utan också en av de bästa rytmer från Jamaica någonsin alla kategorier. Rytmen lämpar sig att spela högt, själv lyckades jag spräcka ett par högtalare med Nitty Grittys version "Hog In A Minty". Låten är helt enkelt en hyllning till Sound System.
"It was like a song 'bout sound-clash ting. Is a song me used to sing for the soun' dem an' Tubbys sey mi fi record it. Me a de firs' man record a special an' it go number one across the worl'"
Anthony intervjuad av Jamaica Gleaner 2009


Två andra favoriter över nyinspelningar av rytmen.
Garnett Silk - Complaint (Penthouse 94)

Burro Banton - Jah Jah Rules (Massive B 02)

fredag 15 oktober 2010

TV Tipset:Kanal 9 07:10 Söndag/Anthony Bourdain: No Reservations

Anthony Bourdain är kock, författare och en ganska cool kille. I sin serie "No Reservations" åker han jorden runt, äter konstig mat och bara hänger i största allmänhet. I veckans avsnitt är han på Jamaica, ställer rätt frågor, käkar italfood med Mutabaruka, träffar Sanjay i studion, besöker Sonic Sound(Jag har sett det förut men tröttnar aldrig på att se lakritsfärgad vinyl förvandlas till sjutummare) och åker runt på ön. Trivsamt (Ja, jag vet att det är en rutten tid. Skaffa en liten "Bandelero" hemma så kommer du att vara tacksam för något att titta på den tiden på dygnet.)

Böcker/Tim Willocks - Green River Rising

Den mycket korta recensionen är Läs,Läs, Läs.
"Klein sometime thought of Green River as a Russian doll carved from intense layers of horror. At the center of the doll was a black void called Aids"
Boken utspelar sig i det påhittade fängelset"Green River State Penitentiary" och är en mardrömsresa för hudvudpersonen Ray Klein(Oskyldigt dömd?) och alla andra också naturligtvis under några dygn av upplopp och total anarki.
"Cletus was the kind of guy who couldn't wish his grandmothmer a happy ninetieth birtday without warning her that she still had time to fuck up. Yet Klein's guts were alive with the sense that turds of epic dimensions were about to hit a giant fan and that he was centrally situated in the sprayzone"
Boken är skriven på ett starkt och mustigt språk. Tänk på tv-serien "Oz" snarare än bleka "Prison Break" En mycket bra bok som rekommenderas förbehållslöst.
Tim har skrivit en handfull andra böcker och jag tror att jag läst någon tidigare men det kan inte ha satt några djupare spår. 2006 kom "The Religon" första delen av tre i en serie historiska romaner som utspelar sig på Malta under 1500-talet. Boken är översatt till svenska och nyligen utkommen i pocket. Historiska romaner har inte riktigt varit min kopp te sedan man läste Mary Renault och Mika Waltari under gymnasietiden. Det kanske är dags igen nu. "Green River Rising" är en sådan fantastisk bok att jag är beredd att prova vad som helst som det står Tim Willocks på

söndag 10 oktober 2010

RIP Solomon Burke

Soulsångaren Solomon Burke dog i morse på Schiphols flygplats i Holland dit han var på väg för en spelning på tisdag. Solomon blev sjuttio år och efterlämnar 21 barn och häpnadsväckande 90 barnbarn. Bara för någon vecka sedan köpte jag "Proud Mary(The Bell Session)" från 1969, rekomenderas. En stor röst..

fredag 8 oktober 2010

Mario Vargas Llosa

För första gången på mycket länge tilldelades idag nobelpriset i litteratur till en författare som jag faktiskt läst. Vi säger Grattis och rekommenderar varmt "Bockfesten" från 2000. Boken har varit utgången ett tag men kommer nu med 100% garanti bli tillgänglig igen. Själv tänker jag ta chansen att läsa något mer ur Marios ganska begränsade produktion som finns i svensk översättning(ca 15 böcker) när tillfälle ges.

"the discovery of a lifetime" eller en mycket solig oktoberdag på Christie's i London

Den romerska hjälmen jag skrev om för några veckor sedan såldes idag på auktion i London till en anonym köpare för £2.3m eller drygt 23 miljoner sek. Vi säger grattis och ka-tjing!

onsdag 6 oktober 2010

Blood Dunza - Johnny Clarke (Jackpot 1977)

Johnny Clarkes är en av det sena sjuttiotalets och tidiga åttiotalets största sångare. Han är kanske också tillsamman med Cornell Campbel den sångare som förknippas mest med producenten Bunny "Striker" Lee. Johnny är inte riktigt min kopp te men han har spelat in så mycket skivor och haft så många hittar att man inte riktigt kan ta sig förbi honom. i vilket fall som helst är "Blood Dunza" en topplåt som väl förtjänar en plats på min lista.



Bonde Söker fru


Ikväll drar den populära dokusåpan "Bonde Söker Fru" igång. En av deltagarna
Magnus Gustaphsson, 42,
grisbonde, bor i Mattmar.
Svarar på frågan -Vad gör vi på första dejten? i dagens Metro

"Vi åker på bäversafari"

Humor.
Läste att trenden går mot att kroppsbehåring är på väg tillbaka så nu kanske man slipper raka klockspelet så ofta.

Underhåll

Klipp på youtube har en tendens att försvinna över tiden. Oftast har det med copyright frågor att göra men jag antar att en del bara ändrar sig och tar bort sina klipp. Som tur är finns det ofta goda ersättare. Idag är "Rat A Cut Bottle", "Declaration Of Rights", "Cokane In My Brain" och "Nanny Goat" uppdaterade med nya filer.

lördag 2 oktober 2010

BS#5

Sedan är igår är Sverige officiellt lite farligare att bo i. SÄPO skickade igår ut ett pressmeddelande med rubriken "Ändrad hotbild mot Sverige"
Så här ser hotnivåskalan ut:
1. Inget hot
2. Lågt hot
3. Förhöjt hot
4. Högt hot
5. Mycket högt hot
Nivån har höjts från Lågt Hot till Förhöjt Hot. Det är naturligtvis svårt för att inte säga omöjligt att som lekman att ha någon uppfattning i frågan. Men man får inte mycket hjälp av pressmedelandet. "Säkerhetspolisen arbetar nu med omfattande åtgärder för att skaffa ytterligare information och för att minska hotet. Av hänsyn till vår operativa verksamhet kan vi inte berätta vilka åtgärder vi vidtar eller hur vi skaffar information i det här fallet." "Bedömningen av terrorhotet mot Sverige bygger på information som är sekretessbelagd. Vi kan därför inte heller närmare beskriva informationen eller redogöra detaljerat för bedömningen."