torsdag 31 december 2009

Böcker/John Connoly-The Lovers

Connolys hjälte heter Charlie Parker och The Lovers är åttonde och senaste i serien. Parker knyter ihop lite trådar och undersöker varför hans pappa polisen sköt ett älskande par och sen sig själv. Ett lite fall framåt efter dom senaste som har gått lite på tomgång. Åttonde boken är naturligtvis ingen lämplig startplats om man inte läst någon tidigare. Första boken i heter; Every Dead Thing, och är en riktig pärla. Tre av böckerna blev översatta till svenska för några år sedan; De som dödar, Den vita vägen och Onda Män. Det är Onda Män du skall ha, en fristående story som nog platsar på min 10topp lista. Jag vet inte varför dom inte sålde något på svenska och böckerna är nu utgångna. När jag försöker rekommendera honom tror folk att jag menar Michael Connely(Harry Bosch) som i och för sig också är bra men inte i samma liga. Har du tur kanske du kan hitta dom på bokskotten som har en skön backlog. Eller ett par knapptryck på datorn så har du boken i brevlådan om ett par dar. BAD MEN;But Joe Dupree is no ordinary policeman. He is the guardian of the island's secrets, the repository of its memories. He knows that Sanctuary has been steeped in blood once; it will tolerate the shedding of innocent blood no longer. Now a band of killers is set to desecrate Sanctuary and unleash the fury of its ghosts upon themselves and all who stand by them.

On Sanctuary, all hell is about to break loose...


onsdag 30 december 2009

Midvintergrill och Club Iceberg

Greven bjöd på grill mitt i vintern. Kalasgott och faktiskt rätt kul med grill i december. Sen tog vi en taxi in till Mosebacke för att gå på Metal X-mas och i första hand se Switch Opens(fd Fingerspitzengefühl). Hyllat Stoner?rockband från Stockholm. Slölyssnade på förbanden, Dubplate Connection, Revolution Riot och Lipstixx N Bulletz(Inget av kvällen band får några höga betyg för gruppnamn. Dubplate Connection är väl ok men jag menar; Lipstixx N Bulletz, hallå!) Huvudbandet bytte namn för att fansen hade svårt att hitta dom på nätet. Försök själv att söka efter Fingerspitzengefühl på datorn lite halvpackad så förstår du varför. Revolution Riot lät i varje fall ganska bra innanför sina snäva rockramar. Huvudbandet var naturligtvis grymma på sina instrument(Greven tyckte trummisen var lam, men det var inget jag märkte). Spelade inte riktigt så avigt som jag trodde men med mycket dynamik och bra drag. Jag är ju ingen rocker så jag fattar inte riktigt det där med sången men jag tyckte nog att den drog ner totalbetyget en hel del. Alltid kul att se livemusik och dra några enheter(Mosebacke serverar tråkigt nog något som måste aspirera på titeln "Stockholm sämsta fatöl" fick mig att tänka på ett urinprov)

Minus för dålig sandning av Östgötagatans trottoarer. Jag lyckade stå på öronen två gånger och det var på ditvägen,

Rewind...Human Cargo

Man skall inte tro på allt man läser i tidningen. Min magkänsla att man inte bedriver smuggling på det där sättet tycks stämma. "Nya detaljer har under hand kommit fram om de fem afganska flyktingar, som enligt de första uppgifterna dumpades av människosmugglare i skogen utanför Sävsjö. I förhör med polisen uppger de att de i själva verket dumpades någonstans i södra Sverige." "Från den platsen, möjligen Hässleholm, eftersom man vidhåller uppgifterna om skog, tog man sig ombord på ett X2000. Man hade inga biljetter. I Alvesta upptäcktes gruppen av tågpersonalen, som beslöt att stoppa tåget i Sävsjö för kasta av fripassagerarna." "Samtidigt, för att ha suttit 18 dygn, som gruppens medlemmar uppger, i en trång container ser alla oförskämt välmående, om än trötta, ut. Det mest anmärkningsvärda är kanske att man har svårt att redogöra för hur man suttit i containern under den långa resan och förhållandena i containern över huvud taget." Vi tackar Höglandsnytt för information och följer historien vidare

måndag 28 december 2009

Human Cargo

En alltigenom tragisk och motbjudande historia är den om ungdomarna från Afghanistan som blir hitsmugglade i en container och utsatta i skogen. Det jag inte förstår är vad poängen är med att att ta betalt, utföra det man lovat och sen avsluta med att sätta ut dom i skogen. Kunde man inte bara släppt dom på en rastplats eller ett gathörn eller var som helst men inte i skogen utanför Sävsjö. Ondskefullt!

Jag har gjort slut med Nybrogrillen.

Ja ja.,jag vet att jag är så förutsägbar att Lasse Bengtsson på nyhetsmorgon verkar äventyrlig vid jämförelse. Nu har jag betat av Ranelid och Max, ge mig någon vecka till så kanske vi kan börja prata om att vara pappa eller något annat viktigt istället. Klockan är kurr i magen och nog för att jag är en slampa men efter förmiddagens hårda ord var Max inte riktigt ett alternativ. McDonalds var mitt första val. Tänkte till och insåg att jullov+McDonalds innebär att North Face beklädda ligister från förorterna har anekterat lokalerna. Strosar ner till Nybrogrillen istället. Tunnbsrödsrulle, två kokta och extra rå lök. En riktigt straight beställning, väldigt lite(två slang i stället för en. Man har ju ändå lite bättre ekonomi nu) har hänt sen man för trettio år sedan dövade fyllehungern på Hornsgatan med den beställningen. Tillbaka vid skrivbordet börjar jag glatt gluffsa i mig rullen. HELVETE, klåparn har lagt i rostad lök. Rostad lök som man ger till barn för att en förgylla en "Hot Dog" herre gud. Jag och Nybrogrillen har haft ett fint förhållande i många år men jag var skör just då och nu är det slut.

Jag lyfter dock på en liten bonushatt för att dom tätat draget i sin lilla glaskur med MOS. Det är rock.

Jag vet vad som står på menyn i helvetet.

Tillbaka på jobbet igen. Kändes faktiskt helt ok att gå till arbetet i morse. Snöröjningen i Enskede får Hammarby fotbollssektion att framstå som välskött vid en jämförelse. Så efter fyra dagar insnöad har man stundtals känt sig som Jack i The Shining mao. läge att åka till arbetet. En lugn dag vars enda avbrott skulle bli en pasta från Bistro Creme. Dom jävlarna har naturligtvis julstängt. Vad blir lösningen på det -Vi beställer burgare från Max. McDonalds? försöker man lite svagt och halvhjärtat eftersom man varit med förr. Blir snabbt nertystad av en unison hyllningkör för det kloka förslaget. Det är väl en en sak att deras burgare är oaptitliga och närmast otjänliga som människoföda(jag provar naturligtvis då och då) men det är hamburgare vi snackar om hur kul kan det vara. Det jag har riktigt svårt för är den missriktade patriotism och vi och dom tänkande som omger Max. Visst att äta på McDonalds må vara som att ge G. Bush ett blåsjobb, stora satan, kapitalismen personifierad osv. Folk från landsbygden verkar tycka att Max hamburgare är Moder Theresa återfödd som en snabbmatsrestaurang. Va Fan, dom nasar inte svinpuckar för att vara hyggliga.

söndag 27 december 2009

Fingrarna i syltburken.

Jag hade lovat mig själv att inte skriva något om författaren , krönikören och estradören(enligt hemsidan) Björn Ranelid. Men jag kan inte låta bli. Mannen som får Göran Persson att framstå som ödmjuk kryper under skinnet på mig. Kanske borde man beundra honom för att han istället för att sitta hemma och sura över att Marklund och Guillo är populistiska(säljer mer böcker än Ranelid och framför allt tjänar mer pengar) tar han spelet till motståndarens planhalva. Finns snart inte en tv-soffa som inte begåvats med Björns närvaro. Om du någon gång skulle bli frestad att läsa hans böcker så gör inte det. Jag lyckades tvinga mig igenom en halv, och det var ändå på den tiden när Luther satt så tungt på axeln så att det var nästan omöjligt att lägga ifrån sig en påbörjad bok. Oläslig smörja. I en annan tid hade man hittat honom på cirkus tillsammans med skäggiga damen och kalven med två huvuden.

Stjärnorna på slottet.
Mycket blekt när kocken står för dagens elakaste replik. Kan ändå inte låta bli att se nästa avsnitt när det är Björns dag
Hatten av för Siw 600+ inspelade låtar är rock.

fredag 25 december 2009

Tv tipset/ Skådeplats Europa : 1989 - Rumänien

På UR/Kunskapskanalen visas just nu en holländsk serie Skådeplats Europa. Råkade titta in på avsnittet om Rumänien igår. Nicolae Ceaucescu störtades 1989,och mycket av det dokumentära materialet har man sett tidigare. Var en ändå en obehaglig upplevelse att se bilder från jultalet när folket vänder sig mot honom, den hastigt ihopsatta hemliga juryn som dömer honom och hans hustru till döden och den avslutade kontrollen av kropparna efter de arkebuserats.Det som slog mig mest var hastigheten i hela händelseförloppet och hustrun Elenas skrik till juryn och soldaterna om att hon var Rumäniens moder. Nutidshistoria när den är som bäst. Jag såg reprisen men programmet finns att se i sin helhet på UR hemsida och kommande program i serien kan nog vara värda att kolla in.

Varför Doghead?

Att bära hundhuvudet har ungefär samma innebörd som att vara syndabock. Uttrycket syndabock kommer som så mycket annat ursprungligen från bibeln(3 moseboken 16 kap). Att bära hundhuvudet har tyska rötter och två förklaringar anges, att man bildligt talat är försett med ett hundhuvud, dvs man är inte bättre än en hund. Den lite mer fantasieggande är ett ålderdomlig tyskt rättsskick där man som bestraffning fick bära en hund en viss sträcka och av praktiska skäl så småningom reducerade det till att bara bära ett hundhuvud. För ett antal år sedan var jag i behov av ett lämpligt alias till en chatboard. Hemma på stereon lyssnade jag på "Jerry Doghead" av Prince Far I. Prinsen var cool och skulden får man ju alltid bära så då blev det Doghead. Som sådana saker tenderar att göra så fastnade det.

Jerry Doghead av Prince Far I finns tillgänglig på cdn "Umkhonto We Sizwe(Spear of the nation)" Tamoki Wambesi TWCD1013

torsdag 24 december 2009

Dagen som aldrig ville ta slut eller ljuslyktornas förbannelse.

Löfte: Det kommer aldrig någonsin mer att arrangeras dubbla sittningar i mitt hem.
Önskemål: Nästa år vill jag att julklappsfördelningen mellan mig och min dotter skall vara jämnare.
Förhoppning: Att någon gång få balls nog att säga -Åh, en ljuslykta vad fint men vi har redan så många så nästa gång kan ni väl köpa en kvast blommor eller ännu hellre en flaska vin.

Laxen blev god i varje fall.

onsdag 23 december 2009

Midnatt råder, tyst det är ihuset.....

Arbetade som vanligt idag. Det var en plågsamt lång färd mot dagens slut. Familjen har lagt sig och den nygriljerade skinkan är provsmakad. Satsade på Gotländsk Gris i år. Den smakade utmärkt men det är ganska fånigt vad lättlurad man är. Slår man på Gotländsk eller Skånsk eller vad som helst på skinkan istället för den anonyma scangrisen så betalar man gärna upp. En och en halv timma kvar av "Sagan om ringen" på sexan . Verkar tåla att ses hur många gånger som helst. -Frooodo!

tisdag 22 december 2009

Filmtips/Den du fruktar

Kom hem allt för tidigt från en julvärmare på Soldaten Svejk. Var tvungen att avvika tre öl för tidigt eftersom jag skulle hem och grava lax för första gången. Återkommer naturligtvis med en recension av resultatet om några dagar. Verkar ganska okomplicerat på pappret i varje fall. Inget ont som intea har något gott med sig, såg en hel film för första gången på länge. Dansk film har för mig blivit lite av en kvalitetsstämpel dom sista tio åren eller så. Nu visar canal+ "Den du fruktar" från 2008."42-årige Mikael anmäler sig som försöksperson i en studie där ett nytt antidepressivt läkemedel ska testas. Inom kort avbryts studien då man konstaterar att behandlingen har skadliga biverkningar" En vacker, svart och mycket välspelad psykthriller. Ingen riktig fullträff men en film som innehåller, oprovocerat våld mot främlingar, sexuellt ofredande och utsläppande av råttor hemma i sovrummet håller i varje fall mitt intresse vid liv. Ulrich Thomsen(festen),Lars Brygmann(mordkommisionen)och Paprika Steen(nästan vad som från danmark)borgar för kvalitetsskådespeleri. För regi står Kristian Levring en av de fyra ursprungliga Dogma undertecknarna.

Under construction

Soon come, om ett par månader börjar min pappaledighet. Jag funderade ett kort tag på att "lägga en hundring i kollekten och bli hedersmedlem i sekten"(facebook) men vid närmare eftertanke kom jag fram till att det inte riktigt var jag. Jag tänker använda sidan till att bekämpa mina demoner under det kommande året och hoppas att kunna göra det på ett så underhållande sätt att du vill följa med på resan. Vi befinner oss just nu i kalenderårets rövhål(julen) och det skulle förvåna mig om jag inte återkommer med några betraktelser över sakernas tillstånd ganska snart.
God Jul
Kjell