onsdag 6 januari 2010

007 (Shantytown) - Desmond Dekker & The Aces(Beverlys 1966) (Poor Me)Israelites - Desmond Dekker(Beverlys 1968)

Från början hade jag tänkt välja en av ovanstående men ju mer jag tänkte på det bestämde jag mig för att bägge förtjänar en plats på listan. Dels därför att bägge två är några av de största kommersiella framgångarna för jamaicansk musik, men också därför att dom fortfarande håller, låter fräscha och fortfarande får det att rycka i dansfötter jorden runt. Desmond debuterade som 20-åring 1962 med "Honour Your Father And Mother" för producenten Leslie Kong och hans Beverlys Records(döpt efter hans fru). Desmond och Leslie hade sedan ett med jamaicanska mått mätt långt och troget förhållande fram till Kongs död 1971. Desmond fortsatte att att spela in bra ska för Kong men den riktiga succen uteblev.007(Shantytown) spelades in 66 och musiken hade då bytt namn till rocksteady.Låten inspirerades av myndighetarnas önskan att vi den tiden riva ett slumområde i västra Kingston. Desmond lyckas också namedroppa några för stunden heta filmer(007,Oceans Eleven).Låten når snart första platsen lokalt och toppar ut på tolfte plats på englandslistan i juli året efter.

height="344">



Suget efter Desmond ökade och han fick turnera i england. Mods och skinheads tog honom till sitt hjärta för gott. Låtar som "Rude Boy Train" och "Rudie Got Soul" hittade sin publik bland den unga engelska arbetarklassen och exil jamaikaner. Så kom Israelites och lätt ommixad av Pyramid Records blev det en megahit. Våren 1969 intog den som första låt från jamaica förstaplatsen på englandslistan. Även i Usa nådde den högt men stannade strax under topp tio.





Leslie Kong dog 1971 och Desmond flyttade för gott till england. Karriären fortsatte och låtar som "It Mek" blev hittar.När Two-Tone ska vågen dök upp blev han lite het igen och fick spela in två album för det då heta Stiff Records. I maj 2006 avled Desmond i sitt hem i London.

Det går inte att överskatta Dekkers betydelse för reggaens kommersiella genombrott. Däremot skulle jag vilja påstå att han är underskattad för sin musik vid sidan om hitlåtarna. Hela katalogen för Kong och Beverlys från debuten 1962 håller mycket hög kvalitet. Han var mycket fast förankrad i en jamaicansk närmast lantlig tradition och sångerna innehöll ofta mycket slang och ordspråk. Desmonds ljusa falsett alltid perfekt matchad av The Aces körer har alltid en plats i mitt hjärta.

3 kommentarer:

  1. Sköna låtar Korre! Du som har koll på det mesta: är på jakt efter en grymt skön partylåt jag hörde med lite udda beats, tror det är Peter Tosh som gjorde en discoflört nån gång i sin karriär. Ringer det någon klocka hos dig?

    SvaraRadera
  2. Toshs mest discoinfluerade platta är
    Mystic Man från 1979

    Mystic Man
    Recruiting Soldiers
    Can't You See
    Jah Seh No
    Fight On
    Buk-In-Hamm Palace
    The Day The Dollar Die
    Crystal Ball
    Rumours Of War

    Kan även vara från Bush Doctor från 78

    Don't Look Back
    Pick Myself Up
    I'm The Toughest
    Soon Come
    "Moses" The Prophet
    Bush Doctor
    Stand Firm
    Dem Ha Fe Get A Beatin
    Creation
    Lessons In My Life

    SvaraRadera