måndag 4 januari 2010

Them Never Love Poor marcus - The Mighty Diamonds (Well Charge1975)

Mighty Diamonds består av Donald "Tabby" Shaw på solosång och Fitzroy "Bunny" Simpson och Lloyd "Judge" Ferguson på stämsång. Med förebilder och influenser från Amerikanska soulgrupper tog dom några stapplande steg med begränsad framgång under första halvan av sjuttiotalet. Sen sammanträffade två saker vilket förde Diamonds till toppen. Man spelade in några spår för bröderna Hookim som drev Channel One. Channel One var studion för dagen och man hade The Revolutionaries med Sly&Robbie i spetsen som husband. Sly höll på att exprimentera med ett nytt lite tuffare tummkomp (stilen kom att kallas "rockers") Den andra faktorn var att Richard Branson som ägde Virgin Records hade fått för sig att han kunde tjäna en krona på reggae. Enligt legenden flög Branson själv tillsammans med sin A&R kille Jumbo Van Hennen och Johnny Rotten(som då var signad till Virgin) ner till Jamaica med en resväska fylld med dollar, bokade in sig på Sheraton Hotel och började skriva kontrakt. Sant eller ej så skrev Virgin på kort tid kontrakt men en lång rad reggaeartister däribland The Mighty Diamonds. 1976 gav Virgin ut lpn "Right Time" En fantastisk bra skiva som varmt rekommenderas i sin helhet och där finns "Poor Marcus"
En ganska stillsam, sparsmakad historia som drivs av en pianoslinga. Men sången så sorgsen, så vacker. Man skall ha ett hjärta av sten om man inte känner något när man lyssnar på den. Lyssna på den några gånger och jag lovar att du kommer att gå och sjunga med.
Vem var då den där Marcus som ingen gillade?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Marcus_Garvey
Kolla gärna in länken. Marcus dyker upp i många reggaetexter.

3 kommentarer:

  1. Sigge fick sin älskade Ipod i julklapp, och nu pågår projekt "fylla den med all musik jag vill ha". Där då "jag" är Sigge. Men eftersom han är min unge, kan vi säga lite "vi", även om just Ipoden är hans, bara hans. Hur som. Reggae har han bestämt sig för är bra musik. Trevligt/bra. Men han är lite väl fylld av, skall vi kalla det... stor respekt(här kan nämnas att Sigge nämnt han själv skulle vilja vara född svart. hm)...inför rastasnubbarna i skivbutiken här i grannskapet. Alltså har jag, genom Anna, upplyst honom om att du är expert nummer 1. Vad sägs då om artister, utöver ovan nämnda, som nu finns på vår Spotifylista "lite Reggae"- The Gladiators, Tappa Zukie, Culture, Prince Far I och Gregory Isaacs. Undrar stillsamt en/två nyböjare inom området. Svar erhålles tacksamt vid lämpligt tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Såg först nu din tidigare text. Vi skall icke kräva svar, vi följer istället din blogg. OCH väntar på spotifylistan/länken:)

    SvaraRadera
  3. Har nu själklart lagt till Wayne Smith till vår Spotifylista.

    SvaraRadera